• Large rear extension Hurst Green

Large single storey rear extension & internal alterations, Hurst Green

The Objectives

We were appointed in to produce a structural design for a large full width single storey rear extension to an existing detached house.

The client wanted to create a very large open plan layout to the ground floor area, removing the entire rear wall and a number of other internal load bearing walls at ground floor level.

Working with the architect, we took into account that the overall aim was to have the entire ceiling level to be flush between the existing house and the extension.  This presented a significant structural challenge because the span of this opening was very large.

The Process

Throughout the process for the single storey extension, we worked closely with the architects to ensure the design process produced structural details to enable their vision to be realised.

We designed two sections of beams supported on three columns creating a rigid frame.

The beams were specified as pairs of PFC channel sections to enable easier installation on site and to reduce the depth of the beam sections.  These channels were detailed to enable them to be pushed up within the ceiling and be hidden within the walls above at first floor level.

There were a number of other internal walls removed to the first floor areas to enable the existing bedroom layouts to be altered to suit the clients requirements.

The Outcome

Both the architect and the client were extremely satisfied that their vision for their single storey rear extension had been realised.  With a successful design partnership, expectations were not only met, they were exceeded.

Got a project in mind?

Contact us